Belangrijke wijzigingen bij betalen transitievergoeding bij langdurige ziekte?

11 september 2024

Als werkgever weet je wellicht dat je een transitievergoeding moet betalen wanneer een werknemer als gevolg van langdurige ziekte (op initiatief van werkgever) uit dienst treedt. Maar er staat een belangrijke wijziging op stapel die vooral grote werkgevers vanaf 1 juli 2026 gaat raken. In deze blog leggen we op uit wat er verandert en wat dit voor jou kan betekenen.

Wat is de transitievergoeding bij langdurige ziekte?

Wanneer een werknemer langer dan twee jaar ziek is, heb je als werkgever het recht om de arbeidsovereenkomst (bij het UWV) te beëindigen. Het gebruikelijke opzegverbod tijdens ziekte is dan niet meer van toepassing waardoor opzegging mogelijk is geworden. De werknemer heeft bij deze opzegging recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor het ontslag en kan behoorlijk oplopen. Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de maximale transitievergoeding €94.000 bruto, tenzij de werknemer meer verdient, dan is de vergoeding gelijk aan een jaarsalaris.

Tot nu toe kon je als werkgever een deel van deze transitievergoeding terugkrijgen via een compensatieregeling van het UWV, mits je de werknemer twee jaar lang hebt doorbetaald. Maar let op: deze compensatieregeling gaat veranderen!

Versobering van de compensatieregeling

De overheid is van plan om de compensatieregeling voor werkgevers met 25 of meer werknemers vanaf 1 juli 2026 af te schaffen. Dit betekent dat als jouw bedrijf op die datum 25 of meer werknemers in dienst heeft, je geen compensatie meer kunt aanvragen voor de betaalde transitievergoeding bij langdurige ziekte. Voor kleinere werkgevers, met minder dan 25 werknemers, blijft de regeling wel bestaan.

Waarom deze verandering?

Het doel van deze verandering is voornamelijk budgettair: de overheid wil kosten besparen. De compensatieregeling werd oorspronkelijk ingevoerd om werkgevers tegemoet te komen bij de vaak hoge kosten van langdurige ziekte. Nu lijkt het erop dat vooral grotere bedrijven zelf deze lasten moeten gaan dragen.

Wat betekent dit voor jou?

Als je momenteel minder dan 25 werknemers in dienst hebt, hoef je je voorlopig geen zorgen te maken. Maar let op: als je bedrijf groeit en je op 1 juli 2026 meer dan 25 werknemers in dienst hebt, val je wel onder deze nieuwe regeling. Dat kan betekenen dat je vanaf die datum geen compensatie meer krijgt voor transitievergoedingen die je betaalt aan langdurig zieke werknemers. Het is op dit moment nog onduidelijk of er een overgangsregeling komt voor werknemers die al ziek zijn vóór 1 juli 2026.

Wat nu?

Voorlopig is er nog geen reden tot paniek, maar het is wel verstandig om deze veranderingen in de gaten te houden en je personeelsplanning hierop af te stemmen. Heb je nu al werknemers die langdurig ziek zijn of dreigen te worden? Dan is het verstandig om tijdig advies in te winnen.

Heb je nog vragen of wil je weten wat deze veranderingen specifiek voor jouw bedrijf betekenen? Aarzel niet neem contact met ons op via: ln.thcirtsaam-oilisnoc@xkirdneh.euqinad. We helpen je graag verder!