Bijtelling voor mijn bestelauto?

31 maart 2022

Wist je dat de bijtelling ook geldt voor de bestelauto? Hieraan kan ontkomen worden indien bewezen wordt dat de bestelauto niet meer dan 500 km per jaar privé is gebruikt. Een sluitende rittenregistratie is echter soms ingewikkeld. Denk maar eens aan de bestelauto van de koerier, een rittenregistratie hiervoor bijhouden is een lastige opgave. Wij zullen hieronder alternatieven bieden.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Met deze verklaring kan ontkomen worden aan de bijtelling. Je dient deze verklaring in te dienen bij de Belastingdienst, dit gaat digitaal via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Hierna hoef je niet meer een rittenregistratie bij te houden en krijg je ook niet meer te maken met de bijtelling. Je moet hierbij goed registreren wie allemaal gebruik maakt van de bestelauto, ook bijrijders moeten worden geregistreerd. Als je dit niet doet kun je tegen een bijtelling aanlopen.
Het grote nadeel van deze verklaring is uiteraard dat helemaal niet privé gereden mag worden. Je kunt dus ook niet even een paar kilometers rijden om bijvoorbeeld je kind te halen van school. Als je dit toch doet, gaat de Belastingdienst er vanuit dat meer dan 500 km privé is gereden, met een naheffing tot gevolg. Je kunt ook een boete krijgen als je niet hebt voldaan aan de meldingsplicht dat er privé is gereden. Het is overigens wel mogelijk om met deze verklaring de bestelauto te gebruiken voor woon- werk verkeer.

Vereenvoudigde rittenregistratie

Een ander alternatief is de zogenoemde vereenvoudigde rittenregistratie. Hierbij kan onder voorwaarden de werknemer het bijhouden van de zakelijke ritten onder werktijd vervangen. De werknemer mag bewijs leveren met een combinatie van een vereenvoudigde rittenregistratie en de zakelijke adressen in de administratie van de werkgever. Dit kan voor sommigen veel praktischer uitwerken. Voor het gebruik van de vereenvoudigde rittenregistratie moeten de werkgever en de werknemer schriftelijk verklaren dat de vereenvoudigde rittenregistratie wordt bijgehouden en dat het niet mogelijk is tijdens werk- en lunchtijd de bestelauto privé te gebruiken. Ook zal de werkgever de bezochte zakelijke adressen in zijn administratie moeten bewaren. De volgorde bijhouden waarin de zakelijke adressen bezocht zijn is hierbij een vereiste.
Bij de vereenvoudigde rittenregistratie dienen de gegevens van de bestelauto te worden opgenomen, namelijk: het merk, het type en het kenteken. Verder zijn de volgende gegevens per dag vereist: de datum, de werktijd en de begin- en eindstand van de kilometerteller. Indien een privérit wordt gemaakt dient de datum, begin- en eindkilometerstand en het vertrek- en aankomstadres van de privérit te worden genoteerd.
De werknemer hoeft in de vereenvoudigde rittenregistratie de zakelijke ritten niet te vermelden, omdat in de administratie van de werkgever de zakelijke adressen aanwezig zijn die de werknemer heeft bezocht.
Op de website van de Belastingdienst is een voorbeeldafspraak opgenomen van de vereenvoudigde rittenregistratie, en zijn ook modellen opgemaakt hoe de administratie van de vereenvoudigde rittenregistratie uit kan zien (klik hier voor een voorbeeldafspraak van de Belastingdienst)
Ben je van plan gebruik te maken van de vereenvoudigde rittenregistratie? Wij helpen je graag verder.
Als je andere vragen hebt over de bijtelling voor bestelauto’s kun je ons altijd contacteren.