De eindheffing van de werkkostenregeling (WKR) dient uiterlijk in de loonaangifte van februari 2022 verwerkt te worden als de vrije ruimte is overschreden.
Wat is de WKR?
In principe is het uitgangspunt dat alles wat een werkgever vergoedt of verstrekt loon vormt behalve als een specifieke vrijstelling geldt, zoals een gerichte vrijstelling en een nihilwaardering. Daarnaast is per werkgever een vrije ruimte beschikbaar voor vergoedingen en verstrekkingen waarover geen loonheffing hoeft te worden afgedragen. Binnen de vrije ruimte mag er dus onbelast vergoed worden. Het totale bedrag van alle vergoedingen en verstrekkingen aan alle werknemers samen moet binnen de vrije ruimte blijven. Over het bedrag boven de vrije ruimte geldt een eindheffing van 80%.
Tijdelijke verhoging in 2021
In 2020 en 2021 is de vrije ruimte wegens de coronacrisis verruimd door voor de eerste € 400.000 aan fiscale loonsom, 3% als vrije ruimte aan te merken. Over het meerdere wordt gerekend met 1,18%. Voor 2022 geldt voor de eerste € 400.000 een percentage van 1,7% in plaats van 3%.
Gerichte vrijstelling en nihilwaardering
Gericht vrijgestelde vergoedingen gaan niet ten koste van de vrije ruimte, zoals bijvoorbeeld reiskosten tot 19 cent per kilometer, maaltijden bij overwerk e.d.. Dit geldt ook voor nihilwaarderingen; voor bepaalde zaken geldt het zogeheten noodzakelijkheidscriterium. Het privégebruik is voor deze zaken niet meer van belang en kunnen belastingvrij worden verstrekt, zoals bijvoorbeeld een zakelijke smartphone of tablet.
Geeft een werkgever aan zijn werknemers bijvoorbeeld een kerstpakket, dan komt de waarde hiervan (inclusief btw) ten laste van de vrije ruimte. Het is van belang om deze voordelen tijdig aan te wijzen als eindheffingsloon. Dit betekent dat u als werkgever uiterlijk op het moment van vergoeden of verstrekken bepaalt dat die vergoeding of verstrekking tot het eindheffingsloon behoort. Het aanwijzen van eindheffingsloon kan blijken uit de administratie. Dit kan niet met terugwerkende kracht gedaan worden, behalve bij een vergissing.
Gebruikelijkheidstoets
Eindheffing