Help! Mijn zieke werknemer is elders aan het werk!

31 mei 2024

Iedere werkgever hoopt dat het nooit gebeurt: een werknemer die zich langdurig ziekmeldt. Niet alleen is het voor de werknemer zelf vervelend, ook brengt een langdurige ziekmelding veel verplichtingen met zich mee voor jou als werkgever.

Er wordt veel gezegd en geschreven over langdurige ziekmeldingen: het proces van de bedrijfsarts, re-integratieverplichtingen, plannen van aanpak en evaluaties. Iedereen hoopt natuurlijk dat het re-integratieproces soepel verloopt. Maar wat doe je als er spanningen ontstaan? Bijvoorbeeld als de werknemer geen vorderingen lijkt te maken bij de re-integratie, maar er geruchten gaan dat hij of zij elders aan het werk is, op vakantie gaat of op social media telkens berichten plaatst over allerlei leuke uitjes. Immers, deze werknemer is toch ziek? Dan hoort deze toch rustig thuis te blijven?

Kun je hier als werkgever iets tegen doen? Moet je ingrijpen?

De bedrijfsarts

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat geruchten en berichten op social media nooit voor waar aangenomen mogen worden zonder bewijs. Het is verstandig om de geruchten/berichtgeving te laten onderzoeken en geen voorbarige conclusies te trekken. Zorg ervoor dat je je informatie zorgvuldig verzamelt en objectief blijft.

Daarbij is het bij re-integratiekwesties cruciaal dat je niet op de stoel van de bedrijfsarts gaat zitten. Als werkgever beschik je doorgaans niet over voldoende medische kennis om een oordeel te vellen over de (medische) situatie van je werknemer. Dit is echt voorbehouden aan de bedrijfsarts. Samen met de bedrijfsarts bepaal je het plan van aanpak en het is aan de bedrijfsarts om de medische voortgang te beoordelen.

Ontspanning als onderdeel van re-integratie

Het komt vaak voor dat werknemers met psychische klachten het advies krijgen om veel tijd vrij te maken voor ontspanning. Zo kan worden aanbevolen om juist op vakantie te gaan of om leuke dingen te ondernemen, ter bevordering van het herstel. Ditzelfde geldt voor werknemers die elders werken.

Maar wat doe je als werkgever met een werknemer die telkens activiteiten elders onderneemt? Het gevoel van: “hier niet kunnen werken, maar wel op vakantie kunnen gaan of feestjes kunnen bezoeken”, kan dan voorkomen.

De bedrijfsarts is op dat moment de aangewezen persoon om te beoordelen of de vervangende werkzaamheden/ontspannende activiteiten passen binnen de re-integratie en of de werknemer wel of niet voldoet aan zijn of haar verplichtingen.

Kortom, met betrekking tot de activiteiten van een zieke werknemer is het essentieel om zorgvuldig te werk te gaan en altijd samen te werken met de bedrijfsarts. Speel dus niet voor eigen arts en veroordeel de werknemer niet zonder een advies van de bedrijfsarts.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat het re-integratieproces eerlijk en effectief verloopt.

Deze blog is geschreven door Sem Penders, jurist bij Consilio Tax&Law. Heb je vragen over dit onderwerp of andere juridische vragen? Neem dan contact met ons op via ln.thcirtsaam-oilisnoc@ofni of via 043-7600163.