Nederland en zes EU-landen willen een einde aan schijnconstructies bij arbeidsmigratie

4 april 2025

De afgelopen tijd is er in Nederland veel aandacht voor arbeidsmigratie, een onderwerp dat niet alleen hier speelt, maar in heel Europa. Hoe zorgen we ervoor dat arbeidsmigratie eerlijk verloopt en misstanden worden voorkomen? Dit is een vraag waar Nederland samen met zes andere EU-landen – België, Denemarken, Duitsland, Italië, Luxemburg en Letland – een duidelijk antwoord op wil geven. Samen hebben ze een oproep gedaan aan de Europese Commissie om de regelgeving aan te scherpen en handhaving te verbeteren.

Een sluiproute voor arbeidsmigratie

Wat is nu precies het probleem? Momenteel kunnen werknemers van buiten de EU (de zogenoemde ‘derdelanders’) via een andere EU-lidstaat in Nederland aan de slag, zonder dat ze eerst in dat land hebben gewerkt. In 2023 gebeurde dit bij maar liefst 23.000 arbeidsmigranten. Hierdoor wordt het Nederlandse toelatingsbeleid omzeild, wat leidt tot misstanden zoals slechte arbeidsomstandigheden en een grotere afhankelijkheid van werkgevers voor werk- en verblijfsvergunningen. Dit maakt deze groep extra kwetsbaar voor uitbuiting.

Waarom is dit een probleem?

Detachering is op zich een legitiem onderdeel van het vrije verkeer van diensten binnen de EU. Maar omdat lidstaten de regels verschillend interpreteren, ontstaan er schijnconstructies. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe lang iemand in een EU-land moet hebben gewerkt voordat hij in een ander EU-land mag worden gedetacheerd. Hierdoor ontstaat niet alleen juridische onzekerheid, maar ook oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Bedrijven die zich wél aan de regels houden, worden benadeeld door werkgevers die misbruik maken van de mazen in de wet.

Wat wil Nederland veranderen?

Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pleit samen met de zes andere EU-landen voor:

  • Duidelijke, uniforme EU-regels over hoe en wanneer een derdelander binnen de EU mag worden gedetacheerd.
  • Betere handhaving op EU-niveau, ondersteund door de Europese Arbeidsautoriteit (ELA). 
  • Een eerlijk speelveld voor bedrijven die zich aan de regels houden, zodat oneigenlijk gebruik en uitbuiting worden tegengegaan.

Wat gebeurt er nu?

De oproep ligt nu bij de Europese Commissie, die moet bepalen of en hoe de regelgeving wordt aangescherpt. Nederland blijft druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat deze sluiproute wordt gesloten. Dit is niet alleen een kwestie van eerlijke arbeidsomstandigheden, maar ook van een goed functionerende en eerlijke Europese arbeidsmarkt.

De komende periode blijft dit een belangrijk politiek onderwerp, zowel in Nederland als in Europa. Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen over deze blog? Neem dan contact op via: ln.wal-xat-oilisnoc@xkirdneh.euqinad