Ziek en oproepkracht? Wat je moet weten over loondoorbetaling bij ziekte!

28 november 2024

De loondoorbetalingsplicht voor zieke werknemers roept vaak vragen op. Voor zieke oproepkrachten in het bijzonder, is er in de praktijk regelmatig discussie. Omdat oproepkrachten meestal geen vast rooster of aantal uren hebben, gelden er andere regels dan voor vaste werknemers. Maar ook zij hebben in veel gevallen recht op doorbetaling van loon bij ziekte.

Loondoorbetaling bij ziekte: twee voorbeelden oproepcontracten

In Nederland kunnen oproepkrachten verschillende soorten contracten hebben en elk soort wordt geconfronteerd met andere regels omtrent de loondoorbetaling bij ziekte. We bespreken twee veelvoorkomende soorten oproepcontracten:

  1. Nul-urencontract: bij een nul-urencontract heeft de werknemer geen vaste werkuren. Als een oproepkracht met een nul-urencontract ziek wordt, heeft hij of zij recht op doorbetaling, maar alleen voor de uren die hij of zij volgens de planning zou werken. In de praktijk betekent dit dat de werkgever minimaal 70% van het loon doorbetaalt voor de geplande uren, met een minimum van het wettelijk minimumloon (tenzij de cao anders voorschrijft).
  2. Min-maxcontract: een min-maxcontract biedt meer zekerheid: er is een minimum aantal uren per week, maand of jaar gegarandeerd, maar de oproepkracht kan ook extra worden opgeroepen. Bij ziekte heeft de oproepkracht in dit geval recht op loondoorbetaling over de garantie-uren en voor eventuele extra uren geldt dezelfde regeling als bij het nul-urencontract: minimaal 70% van het loon voor ingeplande uren, minstens het minimumloon.

Extra aandachtspunten voor werkgevers en werknemers

Verder is er nog een aantal aanvullende aandachtspunten rondom de oproeptermijn van oproepkrachten. Wordt de werknemer in deze periode ziek, dan heeft hij of zij mogelijk alsnog recht op loondoorbetaling. Sommige cao’s en arbeidsovereenkomsten bevatten wachtdagen, waarbij de eerste dagen van ziekte onbetaald zijn. Ook geldt in Nederland sinds enkele jaren dat werkgevers een vaste arbeidsomvang moeten aanbieden als een oproepkracht langer dan 12 maanden in dienst is. Dit geeft de werknemer meer zekerheid over zijn werkuren, ook bij ziekte. Daarbij moet worden opgemerkt dat uitsluiting van loondoorbetalingsverplichting niet mogelijk is bij ziekte.

Voor werkgevers is het dus belangrijk om de juiste afspraken te maken en op de hoogte te blijven van deze regelgeving. Oproepkrachten hebben vaak verschillende soorten oproepovereenkomsten en er gelden verschillende regels, wat de situatie soms complex maakt. Daarbij is er wetgeving op komst die het werken met flexibele arbeidsovereenkomsten wil tegengaan.

Bij Consilio Tax & Law begrijpen we dat dit soort vraagstukken ingewikkeld kan zijn. Wij staan zowel werkgevers als werknemers bij om helderheid te scheppen en passende oplossingen te bieden. Neem gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning bij de loondoorbetalingsregels en andere arbeidsrechtelijke kwesties. Contact opnemen kan via: ln.wal-xat-oilisnoc@xkirdneh.euqinad