ZZP in 2025: minder inhuur, maar meer onzekerheid

26 maart 2025

In de afgelopen periode hebben we veel aandacht besteed aan de veranderingen in het ZZP-landschap en het fenomeen schijnzelfstandigheid. Uit recent onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat deze ontwikkelingen aanzienlijke impact hebben op de praktijk.

In deze blog zetten we de belangrijkste ontwikkelingen en cijfers rondom de veranderende zzp-markt op een rij. We laten zien hoe organisaties inspelen op de nieuwe regelgeving, welke maatregelen zij nemen en welke impact dit heeft op zowel werkgevers als zzp’ers.

De cijfers uit de praktijk

De helft van de werkgevers huurt minder of helemaal geen zzp’ers meer in. Daarnaast probeert 43% van de werkgevers zzp’ers in loondienst te krijgen, maar slechts 8% van de werkgevers geeft aan dat zzp’ers hiervoor openstaan. In totaal heeft driekwart van de werkgevers maatregelen genomen om hun zzp-beleid te herzien.

Deze veranderingen hebben ingrijpende gevolgen. Ruim een derde van de werkgevers maakt zich zorgen over de kwaliteit van hun productie of dienstverlening nu zij minder of geen zzp’ers inhuren. Ook vreest 45% van de werkgevers dat de werkdruk onder het vaste personeel toeneemt door de verminderde inzet van zzp’ers. Daarnaast verwacht één op de vijf werkgevers dat zij op termijn bepaalde producten of diensten niet meer kunnen leveren. Verder ervaart ruim een kwart van de werkgevers hogere loonkosten, doordat zij vaker gebruikmaken van alternatieve flexibele arbeidsvormen zoals uitzendkrachten of gedetacheerden.

Onduidelijkheid over overheidsbeleid

Ondanks de genomen maatregelen blijft er onduidelijkheid bestaan over de regelgeving. Meer dan de helft van de werkgevers vindt het overheidsbeleid rond schijnzelfstandigheid onduidelijk. Slechts 23% vindt het beleid helder en slechts een kwart zegt goed met de regels te kunnen werken.

Conclusie

De handhaving van de wet DBA en de maatregelen tegen schijnzelfstandigheid hebben geleid tot significante veranderingen in het zzp-landschap. Werkgevers passen hun beleid aan, maar stuiten op uitdagingen zoals kwaliteitsverlies, verhoogde werkdruk en onduidelijkheid over de regelgeving. Het is essentieel dat zowel werkgevers als zzp’ers zich bewust zijn van deze ontwikkelingen en zich hierop voorbereiden.

Bij Consilio Tax & Law blijven we de situatie nauwlettend volgen en staan we klaar om zowel werkgevers als zzp’ers te ondersteunen bij vragen en uitdagingen rondom deze veranderingen.