Zorgaanbieders opgelet: zorg op tijd voor de jaarverantwoording 2024!

19 maart 2025

Zorgaanbieders (en combinatie-instellingen, jeugdhulpaanbieders en Veilig Thuis-organisaties) moeten dit jaar vóór 1 juni voldoen aan de jaarverantwoordingsplicht over 2024. Deze verplichting is gebaseerd op de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en het doel is om meer transparantie over de besteding van zorggelden te realiseren.

Uitstel voor het aanleveren van de jaarverantwoording is alléén mogelijk indien sprake is van bijzondere omstandigheden. Dat is onder meer het geval bij overmacht, maar óók als 2024 het eerste boekjaar is waarover voor jou de jaarverantwoordingsplicht geldt. Hoewel de Wtza al sinds 1 januari 2022 bestaat, is 2024 voor veel zorgaanbieders het eerste jaar waarover de jaarverantwoording moet worden aangeleverd. Dat komt omdat voor de jaren 2022 en 2023 een ‘pauzeknop’ gold voor een grote groep zorgaanbieders, waardoor zij geen jaarverantwoording over die jaren hoefden af te leggen. Het ging dan met name om zorgaanbieders die vóór 1 januari 2022 waren opgericht en vóór inwerkingtreding van de Wtza niet op grond van de oude regelgeving jaarverantwoordingsplichtig waren.

Uitstel voor de jaarverantwoording moet vóór 31 maart 2025 worden aangevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Lukt het dus niet om vóór 1 juni aanstaande de jaarverantwoording 2024 aan te leveren én is sprake van een bijzondere omstandigheid, vraag dan tijdig uitstel aan.

Nieuw per 1 januari 2025 is, dat voor de zogenaamde ‘micro-zorgaanbieders’ een lichtere verantwoordingsplicht geldt. Zo hoeven zij over boekjaar 2024 bijvoorbeeld geen toelichting op de financiële verantwoording te geven en geen accountantsverklaring aan te leveren. Je bent een micro-zorgaanbieder als je voldoet aan minimaal twee van de drie volgende voorwaarden:

  • Je balanstotaal is maximaal € 450.000;
  • Je netto-omzet is maximaal € 900.000;
  • Je hebt minder dan 10 fte medewerkers in loondienst.

Voor de bepaling of je aan deze voorwaarden voldoet, wordt gekeken naar de twee afgelopen boekjaren. Ben je net begonnen als zorgaanbieder, dan wordt gekeken naar de toestand op het einde van jouw eerste boekjaar.

Aanleveren van de jaarverantwoording gebeurt via het aanleverportaal ‘DigiMV’. Inloggen op dit portaal kan met eHerkenning (minimaal niveau 2+): zorg dus tijdig voor een eHerkenningsmiddel, indien je dit nog niet hebt! Laat je de jaarverantwoording verzorgen door een intermediair, zoals Consilio Tax & Law, dan kan deze via een ketenmachtiging inloggen bij DigiMV en heb je zelf geen eHerkenning nodig.

Hulp nodig bij de jaarverantwoording of vragen hierover? Neem gerust contact met ons op!