Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen: een blik op de feiten en wetgeving

14 januari 2025

Het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen is een onderwerp dat al jarenlang voor discussie zorgt. Als werkgever vraag je je misschien af: wordt er bij ons op de werkvloer wel eerlijk beloond? Ondanks de groeiende aandacht voor dit onderwerp is een ongelijke beloning niet altijd verboden. In deze blog leggen we uit wat de wetgeving zegt, welke ontwikkelingen eraan komen en hoe jij je organisatie alvast kunt voorbereiden.

Wat zegt de wet over ongelijke beloning?

De Nederlandse wet vereist niet expliciet dat werknemers gelijk moeten worden beloond voor hetzelfde werk. Wel biedt de rechtspraak duidelijke richtlijnen. Gelijke arbeid onder gelijke omstandigheden moet gelijk worden beloond, tenzij er een objectieve rechtvaardigingsgrond is. Dit heet het Agfa-criterium.

Soms is het Agfa-criterium niet genoeg. Dan wordt een beloningsverschil ook getoetst aan de bredere eisen van goed werkgeverschap. Dit betekent dat factoren zoals werkervaring, opleiding of geschiktheid voor een functie een rol kunnen spelen. Stel dat een werknemer meer relevante ervaring heeft, dan mag je dat belonen met een hoger salaris – zolang je dit goed kunt motiveren en objectief blijft.

Gelijke beloning voor ingehuurd personeel

Als je werkt met uitzendkrachten of andere ingehuurde medewerkers, gelden er specifieke regels. Volgens de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) hebben uitzendkrachten recht op hetzelfde loon als jouw vaste werknemers in vergelijkbare functies. Dit heet de inlenersbeloning en voorkomt dat ingehuurd personeel structureel minder verdient voor hetzelfde werk.

Beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen

Het onderscheid tussen mannen en vrouwen in salaris blijft een gevoelig onderwerp. De Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen verplicht werkgevers om mannen en vrouwen gelijk te belonen voor gelijk werk. Toch komt loondiscriminatie nog steeds voor.

Nieuwe EU-richtlijn voor loontransparantie

In 2023 heeft de EU een nieuwe richtlijn geïntroduceerd om loondiscriminatie verder tegen te gaan. Dit brengt veranderingen met zich mee:

Werkzoekenden krijgen meer rechten, zoals inzicht in salarissen van werknemers in vergelijkbare functies, werkgevers mogen sollicitanten niet meer vragen naar hun vorige salaris en organisaties worden verplicht om rapportages op te stellen over beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen.

Uiterlijk in juni 2026 moeten alle EU-lidstaten deze richtlijn hebben ingevoerd. Dit betekent dat ook jij als werkgever straks aan deze nieuwe regels moet voldoen.

Wat kun je nu doen?

Hoewel de nieuwe EU-regels nog niet gelden, kun je al stappen zetten om je organisatie voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Transparantie in beloning: maak inzichtelijk hoe salarissen binnen je organisatie worden bepaald;
  • Analyse van loonkloofcijfers: bekijk of er structurele verschillen zijn tussen mannen en vrouwen en onderzoek de oorzaken;
  • Een eerlijk beloningsbeleid: ontwikkel objectieve en meetbare criteria voor het bepalen van salarissen, zodat willekeur wordt voorkomen.

Door nu al in actie te komen, zorg je ervoor dat jouw organisatie straks voldoet aan de wet én laat je zien dat je streeft naar een eerlijke werkcultuur.

Conclusie

Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen blijft een belangrijk onderwerp. Ondanks bestaande wetgeving ligt de echte uitdaging in de praktijk: hoe zorg je voor transparantie en eerlijkheid in beloning? Met de komst van de EU-richtlijn wordt beloningsgelijkheid niet alleen een morele verantwoordelijkheid, maar ook een wettelijke verplichting. Door proactief stappen te zetten, kun je als werkgever bijdragen aan een gelijkwaardige en rechtvaardige werkvloer.

Heb je vragen of hulp nodig bij het opstellen van een eerlijk beloningsbeleid? Neem gerust contact op met Consilio Tax & Law via ln.wal-xat-oilisnoc@xkirdneh.euqinad. Wij helpen je graag verder!