Voor buitenlandse werkgevers die hun werknemers naar Nederland of België detacheren en voor zelfstandige dienstverleners (hierna: zelfstandigen) geldt in bepaalde gevallen een meldingsplicht bij de overheid. De meldingsplicht kan eveneens van toepassing zijn voor thuiswerkers. Daarnaast bestaan ook verschillende plichten voor dienstontvangers. Indien niet of onjuist wordt gemeld, loop je het risico op fikse boetes. Omdat nog veel onduidelijkheid bestaat over deze meldingsplicht, geven wij je in deze blog helderheid hierover.
In Nederland gaat het om een ‘WagwEU’-melding. De Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (hierna: WagwEU) heeft betrekking op werknemers en werkgevers, alsmede op zelfstandigen. Op grond van de WagwEU geldt een meldingsplicht voor buitenlandse dienstverrichters die werknemers tijdelijk naar Nederland detacheren en voor zelfstandige dienstverleners die tijdelijk in Nederland werkzaam zijn. Er gelden uitzonderingen voor incidentele arbeid, zoals het bijwonen van congressen of het voeren van zakelijk besprekingen met bedrijven (klik hier voor de volledige lijst van incidentele activiteiten).
Een melding kan online worden gedaan via het online meldloket . Bij kortdurende detachering dient een individuele melding gemaakt te worden. Vindt vaker detachering in een korte tijd plaats dan kan onder voorwaarden gekozen worden voor een jaarmelding. Er geldt dan een beperkte meldingsplicht, inhoudende dat dienstverrichters slechts één keer per jaar hoeven te melden. De WagwEU-melding dient vóór aanvang van de werkzaamheden in Nederland ingediend te zijn. De dienstontvanger is verplicht binnen vijf werkdagen na aanvang van de werkzaamheden te controleren of melding is gedaan en zo ja, verifiëren of de personen die werkzaamheden voor hem komen verrichten overeenkomen met de opgegeven personen. Indien deze verificatie niet of onjuist wordt uitgevoerd, dan kan de boete hiervoor oplopen tot maximaal 1.500 euro. Indien de werkgever geen melding doet of een onjuiste melding indient kan de boete oplopen tot maximaal 4.500 euro.
Nu thuiswerken steeds gewoner wordt, komt het regelmatig voor dat in Nederland woonachtige werknemers met een buitenlandse werkgever gedeeltelijk vanuit thuis (of elders in Nederland) hun werkzaamheden verrichten. Indien deze werknemers sociaal verzekerd blijven in het werkland, dient een WagwEU-melding in Nederland te worden gedaan.
De tegenhanger van de WagwEU-melding in Nederland is in België de ‘Limosa’-melding, die onder andere moet worden gedaan indien een tijdelijke opdracht door een buitenlandse werkgever of zelfstandige binnen een risicosector in België wordt gedaan. In het geval van telewerken moet er een Limosa-melding worden gedaan indien een werknemer werkt in het woonland (in dit geval België) en sociaal verzekerd blijft in het werkland (waar de werkgever is gevestigd). Ook een zelfstandige die in een risicosector werkt en tijdelijk zijn werkzaamheden in België verricht, dient een Limosa-melding te doen; deze verplichting is niet afhankelijk van de vraag of de zelfstandige verzekerd is in België. De Limosa-melding dient te worden ingediend bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid vóór aanvang van de activiteiten in België. Het is verplicht een meldingsbewijs (L1) te tonen als daar om wordt gevraagd. Het niet naleven van de regelgeving met betrekking tot de Limosa-melding kan leiden tot strafrechtelijke of administratieve sancties, uitzonderingen daargelaten.
Voorkom een boete en voldoe tijdig aan je meldplicht! Hulp nodig of meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag. Je kunt ons telefonisch bereiken op 043-7600163 of via e-mail: ln.thcirtsaam-oilisnoc@xkirdneh.euqinad.