Zoals eerder aangekondigd in onze vorige blog, heeft de Hoge Raad op 6 juni 2024 uitspraak gedaan over de box 3-heffing volgens de Herstelwet en Overbruggingswet, die werden geïntroduceerd na het Kerstarrest van 24 december 2021. De herstelwet gold van 2017 tot en met 2022, en de overbruggingswet van 2023 tot 2027, de bedoeling was dat deze wetten beter zouden aansluiten bij een heffing naar werkelijk behaald rendement. De Hoge Raad heeft echter geoordeeld dat zowel de Herstelwet als de Overbruggingswet zijn afgekeurd omdat ze nog steeds discrimineren tussen belastingplichtigen die andere bezittingen hebben dan spaartegoeden.
Indien je op 1 januari 2023 een stuk grond had waar je geen inkomsten uit genereerde, wordt er toch verondersteld dat je 6,17% fictief rendement hebt behaald over dit stuk grond voor het belastingjaar 2023. De 32% box 3-heffing wordt toegepast op dit fictieve rendement van 6,17%, in plaats van op het werkelijke rendement, dat nihil was.
De Hoge Raad heeft op 6 juni 2024 geoordeeld dat er sprake is van discriminatie als het forfaitaire rendement hoger is dan het werkelijke rendement, ongeacht de omvang van dit verschil. Het forfaitaire rendement is voor banktegoeden 0,92%, voor schulden 2,46%, en voor overige bezittingen zoals beleggingen 6,17% (voor belastingjaar 2023). Het werkelijke rendement is wat daadwerkelijk genoten is over het vermogen. De Hoge Raad heeft tevens richtlijnen geboden voor het berekenen van het werkelijke rendement, waarbij ongerealiseerde waardestijgingen moeten worden meegenomen. Er wordt geen rekening gehouden met inflatie of het heffingsvrije vermogen, en negatieve inkomens in het ene jaar mogen niet worden gecompenseerd met positieve inkomens in het volgende jaar. Kosten die het rendement beïnvloeden, met uitzondering van de rente van schulden die tot het vermogen in box 3 behoren, mogen evenmin worden afgetrokken.
Deze zomer volgen nog meer uitspraken van de Hoge Raad. Na deze uitspraken zullen het ministerie van Financiën en de Belastingdienst samen de uitspraken bestuderen en omzetten in nieuwe wetgeving, een herstelwetgeving 2.0. In 2025 zal dit worden gepubliceerd. Ook zal de Belastingdienst in 2025 van start gaan met een nieuwe formulier: “opgaaf werkelijk rendement”, waarmee het werkelijke rendement opgevraagd kan worden. In 2025 zal de Belastingdienst ook beginnen met de afwikkeling van alle relevante bezwaarschriften en openstaande aangiftes van de afgelopen jaren.
Graag wijzen we er nog op dat je bezwaar kunt maken tegen de belastingaanslag als je kunt aantonen dat je werkelijke rendement in het desbetreffende belastingjaar lager was dan het forfaitaire rendement, wij kunnen daarbij van dienst zijn.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over wat de uitspraak voor jou betekent? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag. Je kunt ons bereiken op 043-7600163 of via email op ln.thcirtsaam-oilisnoc@ofni